Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Funkční potraviny z pohledu biologicky aktivních látek
Holasová, Denisa
Bakalářská práce je věnována tématu funkčních potravin a bioaktivním látkám v nich obsažených. V samém úvodu se zabývá pojmem funkční potravina, jejími charakterovými vlastnostmi a členěním. Dále se práce zaměřuje na samotné biologicky aktivní látky, díky nimž lze potravině přidat přívlastek funkční. V práci prezentované biologicky aktivní látky jsou rozmanité svou chemickou strukturou, původem a fyziologickými účinky v těle. V závěrečné části předkládané práce je demonstrován vztah protektivních vlastností funkčních potravin a civilizačních nemocí jako je rakovina, kardiovaskulární onemocnění, diabetes mellitus a gastrointestinální choroby. Práce dospívá k závěru, že dlouhodobá konzumace funkčních potravin přináší díky jejich výživové nadhodnotě mnoho zdravotních benefitů, a tak působí i jako prevence analyzovaných civilizačních nemocí.
Spirulina- funkční potravina
Zakharova, Veronika
Modrozelená vláknitá sinice Spirulina je objektem řady studií více než 50 let. Na počátku výzkumu vesmírných programů řada vědců považovala Spirulinu za “Potravinu budoucnosti”, a to nejen díky svému unikátnímu složení, ale také z hlediska získání obrovského množství biomasy. Tato práce je zaměřená na přehled obsahových látek a jejích vlivu na zdraví člověka. Dále je popsaná problematika závislosti způsobu zpracování biomasy Spirulina a obsahových biologicky aktivních látek.
Káva jako funkční potravina
Rokosová, Kateřina
Bakalářská práce s názvem káva jako funkční potravina se zabývá charakterizací kávy jakožto jednoho z nejvíce konzumovaných nápojů na celém světě. Je zde popsáno technologické zpracování kávových zrn od sklizně až po finální produkt. Další část práce je věnována chemickému složení zrn a biologicky aktivním látkám nacházejících se v kávě, kterými jsou například kyselina chlorogenová, flavonoidy, kyselina kávová, kyselina ferulová, trigonellin a nejvíce důležitý kofein. Tyto sloučeniny svými antioxidačními vlastnosti a dalšími tělu prospěšnými látkami řadíme k těm, které mají pozitivní vliv na lidský organismus. V poslední části se zabývám vlivem těchto látek na závažné nemoci, před kterými by mohly chránit. Káva by se v budoucnu díky mnoha biologicky aktivním látkám mohla řadit mezi potenciálního uchazeče o status funkční potravina.
Vliv označení "superpotravina" na chování spotřebitelů
Neťuková, Markéta ; Vondra, Zdeněk (vedoucí práce) ; Pešek, Ondřej (oponent)
Diplomová práce se zabývá označením superpotravina a dopady jeho užití na chování spotřebitelů. Hlavním cílem práce je zjistit, jak spotřebitelé vnímají fenomén superpotravin a jak toto označení ovlivňuje jejich spotřební chování. Teoretická část práce uvádí a vysvětluje terminologii spojenou s pojmem superpotravina. Vysvětluje související pojmy jako je funkční potravina, superovoce a biopotravina. Následně práce rozebírá pravidla značení potravin s důrazem na ty, které nesou zdravotní a nutriční tvrzení. Nastíněn je i současný vývoj trhu superpotravin, na světové a lokální úrovni včetně aktuálních trendů. Teoretická část práce je zakončena rozborem metodologie The Six Elements of Superfruits Success, která definuje šest prvků úspěšné strategie podnikatelského záměru v oblasti superpotravin. Praktická část práce je tvořena výzkumem dopadů na chování spotřebitele a vliv na posun vnímání produktu v okamžiku užití označení superpotravina a biopotravina v České republice. Následně se praktická část věnuje případové studii Jeřáb (produkt obsahující superpotravinu). Jeřábu je navržena nová komunikační strategie s důrazem na skutečnost, že se jedná o produkt obsahující superpotravinu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.